Univerza v Ljubljani   Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Natisni vsebino strani   Slovensko English
  Domov     Internetni dostop do e-pošte     Zemljevid strani  
 


Podatki o fakulteti
Študijski programi
Informacije za dijake
Raziskovalna dejavnost
Fakultetno osebje
Študijske zadeve
Študenti študentom
Oglasna deska
Spletna učilnica
Druge dejavnosti
Pomembnejše povezave
Alumni UL FKKT
Dogodki


Domov » Informacije za dijake

  Informacije za dijake    

Poglavje na UL FKKT domači strani »Informacije za dijake« je namenjeno kratki in enostavni predstavitvi raziskovalnega in razvojnega dela na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. S to predstavitvijo poskušamo srednješolkam in srednješolcem - našim potencialnim študentkam in študentom približati področja na katerih izvajamo univerzitetne in visokošolske študijske programe. Našo ponudbo teh programov lahko najdete pod poglavjem »Študijski programi« v osnovnem meniju naše domače strani ali v publikaciji študijski programi.pdf.

Predstavitev je zasnovana najprej kot kratek opis področij raziskovalnega in razvojnega dela, projektov in servisa, ki ga opravljajo katedre naše fakultete. Ta kratka predstavitev še zdaleč ne pokriva vse pestrosti dejavnosti na področjih kemije, biokemije, kemijskega inženirstva, kemijske tehnologije in tehniške varnosti. Iz pregleda teh vsebin pa lahko dobite dodatne informacije o tem s čem se boste ukvarjali, če boste pri nas zaključili enega od študijskih programov.

Žal so omenjene discipline slabo poznane med ljudmi. Kemike si pogosto zmotno predstavljajo kot neke »alkimiste«, ki delajo stvari, ki jih v celoti ne poznajo, zato pogosto prihaja do nepredvidljivih situacij. Kemijsko in sorodno industrijo se pogosto enači tudi kot največje sovražnike ohranjanja čistega okolja.

Dejansko so stvari povsem drugačne. Kemija, biokemija in kemijsko inženirstvo so nosilke razvoja in temeljna infrastruktura brez katere ne bi bilo današnje ravni življenja. Brez sodobnih umetnih gnojil bi bila proizvodnja hrane na svetu premajhna za dobrih 6 milijard ljudi in bi vlada lakota. Vsa sintetična zdravila so plod raziskav v katerih imajo poleg drugih kemiki in biokemiki ključno vlogo, proizvodnjo pa razvijajo in vodijo kemijski inženirji. Sodobnih področij elektrotehnike, računalništva in informatike ne bi bilo, če kemijski inženirji ne bi razvili in proizvajali vseh potrebnih materialov iz katerih so narejene komponente računalnikov idr. Kemijska industrijska proizvodnja je v zadnjih desetletjih naredila ogromen napredek in je ob primernih vlaganjih okolju dosti bolj prijazna kot je bila. Varno in okolju prijazno proizvodnjo je mogoče zagotoviti le z vključevanjem kemijskih inženirjev in inženirjev s področja tehnične varnosti, ki prav tako diplomirajo na naši fakulteti.

Na koncu vas vabimo:

Predstavitev oddelkov:

ODDELEK ZA KEMIJO IN BIOKEMIJO

ODDELEK ZA KEMIJSKO TEHNOLOGIJO

ODDELEK ZA TEHNIŠKO VARNOST

  • Katedra za varstvo pri delu

Infrastrukturni center UL FKKT

  • Enota za NMR spektroskopijo
  • Enota za masno spektrometrijo
  • Enota za elektronsko mikroskopijo

 

© 2019 FKKT. Vse pravice pridržane! | Komentarje in vprašanja sprejema webmaster.